021-88060535

@Column1

استانبول بزرگترین شهر ترکیه و یکی از بزرگترین شهرهای بزرگ جهان محسوب می شود. این شهر زیبا که در دو طرف تنگه بسفر و دقیقا در دو قاره مختلف قرار گرفته است، شهری است که تاریخ پر فراز و نشیبی هم داشته است. با ما همراه باشید تا نگاهی به تاریخ استانبول بیندازیم تا ببینیم که شهر محبوب و توریستی امروز چه روزگاری را به چشم دیده است! اما قبل از اینکه این تاریخچه جالب را برایتان توضیح دهیم، خوب است بدانید که امپراتوری های مختلفی در طول تاریخ بر این شهر حکمرانی کرده اند و نام های مختلفی برای آن در طول زمان در نظر گرفته شده است.

تاریخ استانبول

بیزانتیوم

با اینکه از حدود 3000 سال قبل از میلاد مسیح، در استانبول افرادی زندگی می کرده اند، اما تا وقتی که استعمارگران یونانی در 7 قرن قبل از میلاد مسیح به این منطقه نیامدند، عملا در این محدوده شهری وجود نداشته است! این استعمارگرانی که از آن ها صحبت می کنیم، توسط شاهی به نام بیزاس رهبری می شده اند و به خاطر موقعیت خاصی که این منطقه داشته است و مجاورتی که با تنگه بسفر داشته، این منطقه را برای اقامت انتخاب کردند. ضمنا به افتخار نام پادشاهشان، نام این محدوده را بیزانتیوم گذاشتند!

امپراتوری روم (330-395)

اگر تاریخ استانبول را مطالعه کنید، می بینید که بیزانتیوم در حوالی سده 3 میلادی به بخشی از امپراتوری روم تبدیل شد.در این زمان کنستانتین اعظم که در واقع امپراتور روم بود، تصمیم به بازسازی کل شهر گرفت.او تصمیمش را گرفته بود که در شهر بناهایی درست مثل رم بنا کند. همین شد که در سال 330 کنستانتین، استانبول امروزی را به عنوان پایتخت خودش انتخاب کرد و نام آن را قسطنطنیه گذاشت.

@val3

امپراتوری روم شرقی (395-1204 و 1261-1453)

در تاریخ استانبول می بینیم که بعد از مرگ امپراتوری به نام تئودوسیوس اول در سال 295 میلادی، بین پسران او اختلاف افتاد و امپراتوری به چند بخش مختلف تقسیم شد. بر اساس این تقسیم بندی ها، قسطنطنیه به بخشی از امپراتوری روم شرقی یا همان امپراتوری بیزانس تبدیل شد و عنوان پایتخت این امپراتوری را در سده 400 میلادی کسب کرد.

از آنجایی که قسطنطنیه در مرز دو قاره مختلف قرار داشت، به قطب تجاری و فرهنگی آن دوران تبدیل شد و روز به روز پیشرفت کرد. البته این را ه بگوییم که در تاریخ استانبول و در سال 532 میلادی، یک شورش بین مردم در گرفت و شهر تا حد زیادی تخریب شد و متاسفانه خیلی از بناها در آن دوران تخریب شد. یکی از این بناها ایاصوفیه فعلی بود که به طور کامل تخریب شد و دوباره در دوران بازسازی شهر از نو ساخته شد.

امپراتوری لاتین (1204-1261)

درست است که در تاریخ استانبول و تا اینجای مطلب موفقیت ها و پیشرفت های عظیمی نصیب قسطنطنیه شده بود، اما همین پیشرفت ها باعث می شد که امپراتوری های دیگر برای فتح این شهر وسوسه شوند. در آن زمان حمله های مختلفی از سمت نقاط مختلف خاورمیانه به قسطنطنیه انجام شد و بعد از اینکه در سال 1204 شهر تخریب شد، شهر برای مدتی به دست اعضای چهارم جنگ صلیبی افتاد و نهایتا این شهر عظیم و ارزشمند به مرکز امپراتوری کاتولیک لاتین درآمد.

البته متاسفانه باید بگوییم که اوضاع به همین سادگی ها هم نبود. در آن زمان بر سر قسطنطنیه، درگیری های بسیاری بین امپراتوری کاتولیک لاتین و امپراتوری روم شرقی در افتاد و رفته رفته شهر به نابودی کشیده شد و بعد هم به امپراتوری بیزانس برگرانده شد.اما در همان حال و اوضاع، ترک های عثمانی شروع به فتح شهرهای اطراف قسطنطنیه کردند و بدین شکل قسطنطنیه از همه شهرهای همسایه اش جدا شد.

@val3

امپراتوری عثمانی (1453-1922)

در این زمان استانبول کنونی کاملا ضعیف شده بوده و همه چیز در آن برای فتح شدن توسط ترک های عثمانی آماده بوده است. همین می شود که یکی از از پادشاهان عثمانی به نام سلطان مهمت دوم از این ضعف استفاده می کند و در سال 1453 میلادی و بعد از 53 روز محاصره این شهر را فتح می کند. از اینجا به بعد در تاریخ استانبول، شهر قسطنطنیه به عنوان پایتخت عثمانی انتخاب می شود و نام قسطنطنیه نیز به نام استانبول تغییر پیدا می کند.

در این دوران ساختمان های بسیار ارزشمندی در این شهر ساخته شدند و شهر استانبول به مرکز اصلی فرهنگی، سیاسی و تجاری کشور امپراتوری عثمانی تبدیل شد. گفتنی است که عثمانیان تا زمانی که استانبول در زمان جنگ جهانی اول به دست متحدین افتاد، بر آن حکمرانی کردند.

@val3

جمهوری ترکیه (1923 به بعد)

بعد از جنگ جهانی اول، جنگ استقلال ترکیه اتفاق افتاد و در نهایت در سال 1923 میلادی، استانبول به بخشی از جمهوری ترکیه تبدیل شد. البته از سال 1923 به بعد، استانبول دیگر پایتخت ترکیه نبود. حتی در سال های اول جمهوری ترکیه، استانبول نادیده گرفته شد و همه سرمایه گذاری ها بر روی پایتخت جدید یعنی آنکارا انجام شد. اما در دهه 1940 و 1950 بود که دوباره استانبول رونق گرفت و دوباره از آن استفاده شد. گفتنی است که در این دوران میدان ها، بلوارها و خیابان های جدیدی در این شهر تاسیس شد و دوباره این شهر دوران شکوفایی خودش را به چشم دید!